Joulun ensimmäinen leivonnainen

2123211.jpg 

Tästä alkavat Maikkimaan jouluvalmistelut. Tämä kakku on itselleni uusi jouluperinne, ensimmäisen kerran tein tätä vasta viime vuonna. Sen veran lähtemättömän jäljen tätä kuitenkin jätti, että taas sitä leivon. Ja parastahan tässä on juurikin se, että kakun voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Sillä mitä piempään tämä saa tekeytyä, sitä paremmalta maistuu. Nam!


2123208.jpg  2123209.jpg


Ja ihanaa ohjeessa on myös se, että taikinaan voi laitta mitä vain mieli tekee. Kuivattuja hedelmiä, ananasta, pähkinööitä, erilaisia rusinoita... Itse sovelsin tällaisen ohjeen kauppareissulta mukaan tarttuneista aineksista ja pähkinät jätin suosilla pois, sillä allergisia löytyy meidänkin joulupöydästä.

Tämä kakku on myös aivan ihana tuliais- tai lahjaidea.


Tarvitset:

240 g margariinia
240 g fariinisokeria
1½ rkl siirappia
4 munaa
4 dl jauhoja
1/4 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta+ripaus kanelia
1/4 tl muskottipähkinää
½ tl pomeranssinkuorta
1 tl vaniliinisokeria
250 g kuivattuja sekahedelmiä paloiteltuna
125 g rusinoita
50 g appelsiininkuoripaloja (Sallinen)
50 g sukaattia (Sallinen)
1 prk (125/75g) punaisia koktailkirsikoita
2 rkl bradya

margariinia voiteluun
korppujauhoja

Valmistus:

Laita palasteltu rasva ja fariinisokeri isompaan kulhoon ja jätä ne odottamaan. Ota jauhoista n. 2 rkl erilleen ja sekoita loppuihin jauhoihin erillisessä kulhossa kaikki kuivat aineet lukuunottamatta kirsikoita. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

2122938.jpg2122946.jpg2122941.jpg

Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää taikinaan siirappi ja munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Jos taikina juoksettuu lisää siihen ripaus erilleen ottamaasi jauhoa.

Lisää taikinaan jauho-hedelmäseos ja sekoita tasaiseksi. Valuta kirsikat ja puolita ne, jos haluat ja lisää taikinaan yhdessä brandyn kanssa ja sekoita huolella.

Voitele yksi ISO tai kaksi pienempää kakkuvuokaa ja korppujauhota ne huolella. Jaa takina tasaisesti vuokiin ja painele takina kunnolla pohjaan asti. Tee keskelle taikinaa vako lusikan avulla, sillä taikina nousee eniten keskeltä.

2122942.jpg

Paista 150 asteisen uunin alatasolla n. 1½ tuntia. Anna jäähtyä uunista oton jälkeen vuoassa ensin 15 minuuttia ennen kumoamista. Kääri täsyin jäähtyneet kakut folioon ja anna mehevöityä vähintään viikko. 

Nauti jouluna <3