Kuva hieman tärähti mutta kyllä siitä selvän saa
Tarkaa reseptiä tähän homaan minulla ei ole, mutta tässä nyt hieman suuntaa:
Taikina:
n. 6dl vettä tai maitoa
pala hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 4 dl kaura- tai ruishiutaleita
Reilusti vehnä-, ruis- tai sämpyläjauhoja, mitä sitten haluatkin käyttää.
Kädenlämpöiseen maitoon murennetaan hiiva ja lisätään muut ainesosat lukuunottamatta jauhoja. Tämä "velli" saa alkaa kuplia ja turvota ennen jauhojen lisäämistä. Lopuksi vain jauhoja mukaan kunnes taikina tuntuu hyvältä. Sen ei tarvitse irrota kulhon reinoista, silloin taikina on liian kovaa. Taikina saa tämän jälkeen kohota reilusti liinan alla.
Tärkeintä hyvässä sämpylätaikinassa on, että taikina on löysää. Itse nostelen kohonneesta taikinasta lusikalla kökköjä jauholautaselle ja hieman pyörittelen niitä käsissä. En siis vaivaa pöydällä. Kohonneesta taikinasta painelen ensin vain liiat ilmat pois lusikalla ennen kuin aloitan sämpylöiden lusikoimisen. Leipäkin syntyy ihan mukavasti kun nostaa jauhoisin käsin taikinaa jauhotetulle pöydälle ja hieman pyöräyttää ennen pellille laittoa.
Voiteluun ihan vain vettä ja paisto 225 asteessa. Nam! Nämä onnistuu aina ja kehuja riittää vaikkeivät koskaan mitään kauniita olekaan :D
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.