1478117.jpg

Kaksi kaveriani vietti syntymäpäivää joten sain hyvän syyn kokeilla voileipäkakun tekemistä ennen omia yo-juhliani. Kakun alkuperäinen resepti on tuoreimmasta Maku-lehdestä(4/2008) mutta muutelin täytteitä hieman saatavuuden ja mieltymysteni mukaan. Leipämuruidean sain samaisen lehden toisesta kakusta. Olisi ollut kurja hiettää hyvät reunat roskiin. Resepti oli siitä mukava, ettei täytteessä ollut lihaa joten ei tarvinnut mietiä millä sen olisin korvannut tällä kertaa :).

Vuokaan:

12 palaa täysjyvävehnäpaahtoleipää (Vaasan ISO)
3 palaa (l. 6 leipää) ruisleipää (esim. ruispuikula tai real)
Paahtoleivän päätykannikat ja poisleikatut reunat
5-6 rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
½-1 dl kasvislientä (samaa kuin kostutukseen)

Kostutus:

n. 1 dl kasvislientä (puolikas kuutio)

Täyte 1:

200g ruohosipulituorejuustoa
1 dl rucolaa hienona silppuna
½ sipuli hienonnettuna
loraus fraichea (valio 5%)

Vinkki: Keltasipuli saattaa olla maultaan raakana varsin kitkerä. Maun saa kuitenkin helposti pehmennettyä laittamalla sipulisilpun hetkeksi kylmään veteen likoamaan. Kun täytteen on muuten sekoittanut siivilöi vain sipuli ja lisää täytteeseen. Sama jippo toimii hyvin esim. tomaatti-sipulisalaattia tehdessä(sipulit renkaiksi ja likoamaan muun valmistuksen ajaksi).

Täyte 2:

200g levittyvää sulatejuustoa
2 tomaattia hienonnettuna
½ dl hillosipuleita hienonnettuna
ripaus sitruunapippuria
1-2 tl hillosipuleiden lientä tarvittaessa

Täyte 3:

200 g aurinkokuivattutomaattituorejuustoa
½ dl basilikaa silputtuna
1 prk tomaattypyreetä (l. n. 2 rkl)
½-1 tl mustapippuria myllystä
loraus fraichea

Päälle:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
loraus fraichea
mozzarella viipaleita
rucolaa
basilikan lehtiä


Valmistus:

Kelmuta pyöreä n. 26 cm rengasvuoka(muukin käy :D). Leikkaa paahtoleivistä reunat ja murusta reunat kulhoon. Murustele kulhoon myös ruisleivät ja paahtiksen päätypalat, lisää margariini ja kasvisliemi. Sekoita ja puristele käsin. Leipäseos on sopivaa kun saat puristettua siitä käsissä kiinteän pallon.

Täyttäminen:

Itse sekoitin täytteet yksi kerrallaan samassa kulhossa tiskivuorelta välttyäkseni. Aloita kakun teko paahtoleivällä(6 palaa). Kostuta kerros kasvisliemellä. Kaada ensimmäinen täyte päälle ja tasota hyvin. Ripottele päälle puolet leipämuruista ja painele ne tasaisesti (tätä ei tarvise enää kostuttaa). Lisää seuraava täyte ja tasoita. Vuorossa on taas paahtoleipäkerros ja kostutus. Kaada vuokaan viimeinen täyte ja se päälle loput leipämurut(kakku kumotaan joten päällimmäiseksi kerrokseksi tulee paahtoleipää). Painele viimeinen leipäkerros hyvin ja käännä kelmun reunat huolellisesti kakun päälle. Laita kakun päälle paino ja siirrä jääkaappiin odottamaan reuraavan päivän koristelua.

1475298.jpg   1475292.jpg
Paahtoleipäkerros                                                   Leipämurukerros

1475290.jpg   1475293.jpg
Täyte 1                                                                  Täyte 2
(Täyte 3 kuva unohtui mutta ehkä selvitään ilmankin)

1475300.jpg   1478119.jpg
Paino päälle niin maut imeytyvät hyvin ja kakusta tulee tiivis. Ja vuoasta kumottu kakku seuraavana aamuna.


Koristelu:

Kumoa kakku leivinpaperiliuskoilla reunustetulle kakkupaperille tarjoiluastialle. Näin saat pidettäy kakkupaperin ja lautasen siistinä tuorejuustoa levitettäessä. Notkista tuorejuusto ja lisää siihen hieman fraichea. Peitä kakku seoksella (tämä määrä ei riitä pursotuksiin, niihin tarvitset vielä lisäksi esim. kermavaahtoa ja tuorejuustoa)

Koristele mozzarellaviipaleilla, tomaatilla, basilikan lehdillä sekä rucolalla. Itse tein päälle vielä muutaman tomaattikukan, joiden ohjeesta kiitos Marielle. Harjoitus tekee mestarin. Ehkä ensi kerralla onnistun jo ison ruusun tekoon, enkä katkaise tomaattinauhaa :D. (Parempi puukkokin olisi varmaan hyödyksi!)

Vedä lopuksi leivinpaperiliuskat pois kakun alta ja eikun maistelemaan :) !