Äitienpäiväkakku

1547080.jpg

Koska äiti tietää leivontainnostukseni liiankin hyvin, on turha edes yrittää yllättää merkkipäivänä leipomalla. Siksi kysyinkin äidiltä suoraan millaisen kakun tämä haluaisi äitienpäivänä. Vastaukseksi sain yksinkertaisesti "jotain raikasta". Suunnitelmissani oli tehdä "ihan oikea" täytekakku kuorrutteineen ja pursotuksineen mutta kevään tuomat kiireet hieman yksinkertaistivat leipomuksiani. Ostoslistaa tehdessäni päädyin suosikkipiirakkaohjeeseeni, jonka olen saanut erään leirikeskuksen emännältä kolmisen kesää sitten. Kaupassa käydessäni sain kuitenkin idean yhdistää alkuperäiseen suunnitelmaani kuuluneen limen piirakkaan. Muistan ulkoa lempi juustokakkuni ohjeen, jonka olen saanut kummitädiltä kaksi vuotta sitten joulukakuksi. Ohje on alun perin domino-appelsiini-juustokakkuun, josta korvasin appelsiinituorejuuston maustamattomalla ja lisäsin mukaan limen kuorta ja mehua. Lopputuloksena siis mitä mielenkiintoisin yhdistelmä: Vadelmapiirakka-lime-valkosuklaa-juustokakku.

Ohje sisältää liivatetta, eli ei ole kasvisruokavalioon sopiva.

 


Piirakka:


(uunipellillinen)

100g margariinia


1,5 dl sokeria


1 rkl kardemummaa


1 muna


1 prk kermaviiliä


4 dl vehnäjauhoja


2 tl leivinjauhetta


1 tl vaniljasokeria

Juustotäyte:


n. 1,5 dl Flora Vanillaa


200 g maustamatonta tuorejuustoa


130 g levy valkosuklaata (Panda)


2 liivatelehteä


1 lime: kuori ja mehu

 


Valmistus:

Piirakka:


Vaahdota sokeri ja rasva. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kermaviilin ja munan kanssa. Vatkaa nopeasti tasaiseksi ja levitä taikina leivinpaperille uunivuokaan. Paista 225 asteessa 10–15 minuuttia. Pelkkää piirakkaa tehdessä ei kannata paistaa piirakan pintaa ruskeaksi vaan jättää piiras hieman "raa'aksi", jolloin piirakasta tulee ihanan kostea ja mehevä. Nyt kakkua tehdessä paistoin hieman pidempään, sillä täyte kostuttaa piirakka pohjaa tarpeeksi ja hieman kuivempaa piirakkaa on helpompi käsitellä isoina paloina. Leikkaa väähtyneestä piirakasta reunat siististi pois ja jaa piirakka kahteen yhtä suureen osaan. Vuoraa sopivan kokoinen astia leivinpaperilla (itseltä se loppui, joten käytin foliota ja hyvin toimi sekin) ja laita pohjalle toinen piirakan puolikas marjapuoli alaspäin.

 1547050.jpg   1547067.jpg

Täyte:


Sulata valkosulkaa mikrossa puoliteholla(n. 400 W) 30 sekunnin jaksoissa välissä aina sekoittaen. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Pese juuresharjalla huolellisesti limen kuori ja raasta kuoren vihreä osa, purista lasiin limen mehu ja hedelmälihaa. Vaahdota vaniljakastike ja lisää vaahtoon tuorejuusto suklaa, limen kuoriraaste sekä puolet mehusta. Kaada loput limen mehusta pieneen kattilaan ja kiehauta. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sulata ne kuumaan limemehuun. Kaada liivate-mehuseos ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla vatkaten.

Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja paina toinen puoli marjapuoli täytteeseen päin paikalleen. Hyydytä jääkapissa vähintään 3 tuntia. Itse teen aina edellisenä päivänä.

K

umoa kakku tarjoilulautaselle ja vaahdota päälle loput Flora Vanillasta. NAM <3

 

1548712.jpg