Synttäripullaa


Täytän vuosia laskiaisena ja mikäpä oivallisempaa tarjottavaa vierialle kuin laskiaispulla. Taikinasta syntyi yksi SUURI pulla ja pellillinen pieniä. Iso pulla ajaa synttärikakun asemaa ja on aikas huikea :).

Ja ohje on vegaaninen (paitsi kermavaahto kun en muistanut ostaa vegaanista vispiä. Vegaanisille siis tälläkertaa pelkkää hilloa) :)

Tarvitset:

  • 1 tlk (0,75l) Pirkka soijajuomaa
  • 1½ palaa hiivaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 3 rkl kardemummaa
  • 3 tl suolaa
  • n. 22 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl rypsiöljyä

Lämmitä soijajuoma kädenlämpöiseksi mikrossa. Liuota joukkoon hiiva ja lisää sokeri, suola ja kardemumma. Alusta hyvin jauhoja lisäten kunnes saat kimmoisan ja pehmeän taikinan. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa hyvin. Lisää vehnäjauhoja 1-1½ dl jos kaikki öjly ei imeydy. Jaa taikina kahteen kulhoon, sillä tämä on kohotessaan aika massiivinen tapaus. Kohota puoliskot kakinkertaisiksi.

Leivo taikinasta hyvin vaivaten halumasi kokoisia pullia(tai pulla :D) ja kohota vielä pellillä liinan alla väh. 15 min. ennen paistoa. Voitele pullat vesi-öljy-seoksella ja ripottele päälle raesokeria. Paista pienet pullat 200 asteessa n. 15-20 min, iso pulla 150-175 asteessa n.40-50 min. Itse paistoin jättipullan irtopohjavuoassa, jotta se ei kohotessaan olisi myös levinnyt. Ja koska pullalla on kokoa, sen pinta alkoi uunissa uhkaavasti tummua, jolloinlaitoin päälle foliota ja tiputin lämpöä hieman.

   

 

 

Näiden laskiaispullien väliin tuli vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Itse laitoin jälleen kerran Flora Vispi 20%:a.

Vinkki: Vegaaniseen vispikermaan kannattaa tipauttaa hieman sitruunamehua paremman rakenteen aikaanaamiseksi.

 

Onhan niillä kokoeroa :D