Kuituiset sämpylät ja leipäset

1241457560_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Blogini on todellisen hiljaiselon vallassa. Kevään kiireet: tutkinto, ompelureenaus ja tanssitunnit vievät lähes kaiken liikenevän ajan. Nyt teki kuitenkin niin paljon mieli tuoretta leipää, että en voinut jättää leipomatta.

Kokeilin ensimmäistä kertaa myös kuivahiivaa :D. Ei kovin haastavaa mutta jotain uutta kuitenkin. Lisäksi kokeilin myös "löylyssä" paistamista, jolloin leivistä tulee pinnalta rapeita.

Taikinaan:

  • 5 dl lämmintä (42*C) vettä tai maitos
  • 1 tl suolaa
  • ½-1 tl hunajaa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 pussi kuivahiivaa+rkl sämpyläjauhoja
  • haluamiasi aineksia, itsellä: ruishiutaleita, kaurahiutaleita, ruisleseitä, soijajauhoa, sämpyläjauhoja

Lisäksi jauhotukseen:

  • 1 dl jauhoja
  • ½ dl leseitä/siemeniä tms.

Sekoita lämpimän nesteeseen suola, hunaja, öljy ja kuivahiiva sekoitettuna jauhoihin. Lisää haluamiasi hiutaleita, leseitä ja jauhoja sen verran että saat löysän vellin. Kohota velliä liinan alla n. 30 min lämpimässä. Veli turpoaa hieman ja alkaa kuplia.

Lisää velliin jahoja ja vieä esim hieman leseitä ja sekoita kunnes saat tahmean ja löysän taikinan. Irroittele taikina lusikan avulla sormista. Kaada jauhoituksen aineet syvälle lautaselle. Nostele taikinasta kahdella lusikalla kökköjä, kierittele ne kunnolla jauhoseoksessa ja pyörittele käsissä leiviksi.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 20 min kunnes pinta on saanut väriä ja leivän pohjaa koputtaessa kuuluu ontto ääni.

Voit voidella sämpylät öljyllä, vedellä, munalla tai maidolla tai heittää uuniin "löylyä" ennen luukun sulkemista. Itsellä tämä toimi hienosti ja leivistä tuli kauniita ja rapeita päältä. Kaadoin uunin pohjalle n. 2 rkl lämmintä vettä juuri ennen luukun seulkemista, enkä voidellut sämpylöitä. Leipäset puolestaan voiteli öljyllä ja pistelin ne haarukalla halkeilun ehkäisemiseksi.

1241457570_img-d41d8cd98f00b204e9800998e