Porkkanasämpyläruudut

1255704104_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Halusin PITKÄSTÄ aikaa leipoa jotain. Syksy Oulussa on ollut kiireinen, viikonloput vietetty kiitettävästi tien päällä reppu selässä kaukana keittiöistä. Nyt oli kuitenkin pieni hetki aikaa pysähtyä(pakkauksen lomassa, hups :D no, minkäs teet kun oot tämmönen häsä) ja leipoa viikonlopulle sämpylöitä ja muffinsseja.

Huomenna kun on luvassa ensin retki IKEAan (<3) ihanan tyttösen seurassa ja illalla sitten laatuaikaa jatkuen aina sunnuntaille. Tiedä sitten laitetaanko jalalla koreasti vai hautaudutaanko lämpimästi katsomaan leffoja ja mutustelemaan sämpylää.

Leffoja olisi mitä mainioin katsoa sillä täydensin leffahyllyäni juuri neljällä loistoleffalla: Pianisti, Schindlerin lista, Vicky Christina Barcelona ja Sweeney Todd. Lisäksi lainassa on Tulikärpästen hauta. Parasta.

Ja oli taas suuret aikeet ja elkeet mitata mitä ja kuinka  paljon näihin sämpylöihin tulee. En sitten mitannut, mutuilla siis pitää sopivan taikinan saamiseksi <:. Sen ei onneksi ihan hirmuisen vaikeaa pitäisi olla :O

Taikinajuuri

  • 5dl 42 asteista maitoa
  • 1pss kuivahiivaa
  • 1 tl herbamarea
  • 1 tl ruokosokeria
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 omena raastettuna
  • 3 pientä porkkanaa raastettuna (tähän asti pääsin kunnialla, loppu on historiaa - tai jotain :D)
  • n. 3 dl kaura ja ruisleseitä

Sekoita kuivahiiva, sokeri ja suola jauhoihin ja lisää maitoon. Lisää raasteet, öljy ja leseet ja sekoita tasaiseksi. Anna "muhia" liinan alla lämpimässä väh. puoli tuntia. Tässä välissä ehtii hyvin leipoa vaikka muffinsseja! :D

Alustukseen

  • ruisjauhoja
  • vehnäjauhoja
  • leseitä
  • öljyä pellille levitykseen

Kun juuri on alkanut kuplia voi alkaa alustuspuuhiin. Lisäsin aina 1 dl ruisjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja vuorotellen noin suuntaa antamaan. Leseitäkin pistin muutaman desin. Sekoita taikinaa käsin, jotta tiedät milloin taikina on sopivaa. Käsituntuma ei saa olla liian tahmea, silloin takina on liian löysää. Kun takina alkaa HIEMAN irtoilla eikä käteen jää enää mieletöntä klimppiä taikinaa olet valmis! Kaavi taikina lusikalla pois sormista ja taputtele päälle ohut kerros jauhoja ja kohota vielä 30 min liinan alla.

Kaada takina öljytylle leivinpaperille. Painele taikina öljytyin käsin tasaiseksi levyksi, ripottele pinnalle leseitä ja ajele levy taikinapyörällä neliöiksi. Paista 225 asteessa n. 20 min(unohdin myös katsoa kelloa- ohop!- joten aika on viitteellinen. Sitten kun pinta on rapsakka ja leipä päästää kopsutellessa kumean äänen niin voi alkaa kaivaa voita jääkaapista).