Joulukakkuja

1258140294_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Leivoinkin sitten oikein ja urakalla. Toinen piparkakkutaikina meni pakastimeen odottamaan uutta innostusta koska kello rupesi olemaan paljon ja keittiössä oli niin kuuma että piparitaikina nro 1 melkein suli käsiin. Nyt onkin  sitten tehtynä jo useamman vuoden perinne, Englantilainen joulukakku, ja uusia kokeiluja.

Uusia oivalluksia ihmetystä ei puuttunut. Kukapa olisi arvannut että vihreät säilykekirsikat on maustettu mintulla eikä karvasmantelilla kuten punaiset kaverinsa? Tai mitä sitten kun korppujauhot ovat kaupassa kaapin sijaan. Saati, että taateleita olisi ehkä kannattanut keittää ILMAN kantta :D

Ja on ilmeisesti täysin mahdollista kuluttaa kahdessa päivässä kilo margariinia, 2 kiloa jauhoja ;)

Arabialainen maustekakku

1258140320_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohje täähn löytyi siitä kohta kannettomasta Suuresta leivontakirjastani, joka löytää aina ensimmäisenä tiensä keittiööni kun haluan tehdä jotain uutta. Tutut ohjeet puolestaan tunnistaa kiinni liimautuvista sivuista ;D

Taikina

  • 200 g margariinia
  • 3½ dl sokeria
  • 3 munaa
  • 5 dl jauhoja
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • ½ tl soodaa
  • 3/4 tl muskottipähkinää
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 2 dl kermamaitoa (itsellä 1 dl kermaviiliä, 1 dl maitoa)
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 tl raastettua sitruunan kuorta
  • 1 dl manteliruhetta (hienonsin kaupan rouhetta hieman lisää)

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon yksitellen munat ja sekoita hyvin. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään ja lisää ne sitten taikinaan vuorotellen kermamaidon kanssa. Lisää lopuksi sitruuna, kuoriraaste ja mantelit.

Paista voidellussa ja jauhotetussa vuoassa 175 asteessa n. 45 min. Itsellä kakku kypsyi reilusti pitempään, sillä käytin vuokaa josa ei ole keskitorvea. Myös lämpötilaa pidin hieman alhaisempana. Sa nähdä mitä tästä tuli, tuntui ettei kakku ollut koskaan kypsää <:.

Vuoan jauhotuksessa käytin karkeita vehnäjauhoja ja hienoa sokeria. Toimi hienosti! Vuoka löytyi muuten kierrätyskeskuksesta ja maksoi hurjat 1,20€ <3

 

Taatelikakku

1258140276_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Lisää Suuren leivontakirjan ohjeita. Tätä tehdessä en tainnut heti ihan tajuta, että ohjeessa oli ilmeisesti käytetty sellaisia taateli"könttejä" pussissa myytävien "irto"versioiden sijaan, ja siksi veden määrä on niin iso. Lisäksi olisi ehkä ollut järkevää keittää ja pehmittää taateleita ilman kantta :D. No, hyvältä lopputulos kuitenkin tuoksuu ja näyttää. Toivottavasti myös maistuu (ja maistuukin, maisotoin irronneesta palasta salaa <; hih.)

Taikina

  • 200 g kivettömiä taateleita
  • 2 dl vettä
  • 200g margariinia
  • 2 munaa
  • 1 dl kermaviiliä
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 2 tl soodaa
  • 3½ dl jauhoja

Pilko taatelit pienemmiksi(tässä siis niitä IRTO-tapauksia, pussista :D) ja keitä ne pehmeiksi vedessä. Siirrä kattila syrjään ja lisää kuumaan seokseen rasva sulamaan.

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kermaviili ja keskenän sekoitetut kuivat aineet. Sekoita lopuski joukkoon taateliseos.

Kypsennä 160 asteisessa uunissa noin tunti. Itsellä taisi olla hieman alle, sillä vuoka oli sen verran matala ja laakea <:. Anna jäähtyä KUNNOLLA vuoassa, ennen kumoamista. Muuten kakku voi murtua (nimim. kokemusta on :P)

1258140302_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Molemmat ylemmät kakut säilyy kirjan mukaan hyvin. Koska tämän tarkemmin ei ole sanottu, uskon että on turvallisinta pakastaa kakut. Näissä on kuitenkin maitoa mukana. Toisin kuin seuraavassa <:

 

Englantilainen hedelmäkakku (2 pienempää kakkua)

1258140225_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  1258140247_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä oma joulusuosikkini. Ainakin tähän asti, ei sitä koskaan tiedä ihastunko jompaan kumpaan tänään taikomaani enemmän. Tällä kertaa tein suoraa kirjan ohjeen mukaan aineisen suhteen, toisin kuin vuosi takaperin. Valmistus menee kuitenkin aivan samoin, joten kirjaan tähän vain aineet :)

Joskin tajusin juuri puhuneeni ihan mitä sattuu sillä tein toisesta kakusta suklaisen ja toiseen laitoin pähkinää. Toisesta jätin myös oudot vihreöt minttukirsikat pois. Maistuu ainakin toinen kakuista sille kuin pitääkin ;) (Syöminen se tässä vain on mielessä, nam nam)

Taikina

  • 240 g margariinia
  • 240 g fariinisokeria
  • 1½ rkl siirappia
  • 4 munaa
  • 4 dl jauhoja
  • 1/4 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl muskottipähkinää
  • 1/4 tl neilikkaa
  • ½ tl kanelia
  • 1 tl vaniliinisokeria
  • 250 g kuivattuja sekahedelmiä paloiteltuna
  • 125 g rusinoita
  • 1 rkl appelsiininkuoripaloja
  • pieni purkki ananaspaloja valutettuna ja hieman pienennettynä lisää
  • 2 rkl rommia
  • n. 40 g tummaa suklaata rouhittuna
  • ½ prk (125/75g) vihreitä koktailkirsikoita
  • 1 dl pekan-pähkinoitä rouheena
  • 1 rkl mantelirouhetta

Valmista taikina kuten täällä. Jaa taikina kahtia ennen kun lisäät suklaan+kirsikat ja pähkinät. Lisää toiseen puoleen suklaarouhe, toiseen pähkinärouhe. Jaa taikina voideltuihin ja jauhotettuihin vuokiin, jauhotukseen voi käyttää jauhoja, sokeria, korppujauhoja tai vaikka kookoshiutaleita. Suklaataikinan kohdalla, laita vuokaan ensin puolet taikinasta, lisää sitten väliin kokonaisia kirsikoita ja päälle loppu taikina.

Paista 150 asteessa n. 1½ tuntia riippuen teetkö yhden ison vai kaksi pienempää kakkua. Huomioi, että taikina kohoaa reilusti <:

Kääri jäähtyneet kakut folioon ja kelmuun ja laita ne kaapin perälle odottamaan joulua <:.

 

Kristallipiparkakut

1258140285_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Paitoin myös puolet toisesta tekemästäni taikinasta. Toisen puolen vien huomenna mukanani glögi-iltaan, jotta voidaan yhdessä leipoa <:.

Pipareista tuli tosi rapeita ja kivan näköisiä. Taikina tosiaan vaan "suli" ja sitä oli vaikea käsitellä. Huomenna tiedän johtuiko se vaan saunaa lähentelevästä keittiön lämpötilasta vai taikinasta itsestään <:

Pipareiden pinnalle ripotellaan sokeria kun taikina on kaulittu ja se painellaan kevyesti kiinni kaulimella pyöritellen ennen kun leikataan piparit muotilla irti. Siitä siis nimi Kristallipiparit.

1258140311_img-d41d8cd98f00b204e9800998e  1258140257_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

mau <3