Suklaa-appelsiini- ja vadelma-salmiakkilakritsikakut

1605175.jpg

Kiirrestä huolimatta onnistuin tehdä juhliini kaksi kakkuakin, lakin muotoisia tietenkin. En ole vielä ehtinyt juurikaan leikkiä marsipaanin kanssa, joten aika yksinkertaisen näköisiähän näistä tuli. Tyytyväinen olen silti ja juhlani onnistuivat aivan täydellisesti. Kakkuja kehuttiin ja jokaiselle oli jotain suuhunpantavaa :). Kokeilin myös ensimmäistä kertaa tehdä marsipaaniruusuja ja hyvinhän sekin luonnistui kunhan muutaman ensin harjoitteli, täytyi löytää se oma tapa tehdä.

Ainoa ongelma oli lakin nauhan väri, sillä en ehtinyt hankkia violettia elintarvikeväriä, jolla olisin saanut nauhasta hienam kauniimmaan värisen. Nyt se oli lähempänä ruskeaa kuin violettia. Ja violetin nauhan halusin juuri siitä syystä, että omassa ihan oikeassa lakissani on violetti nauha kaksoistutkinnon merkkinä.

Kakkujen täytteisiin katselin vinkkiä Kinuskikissan blogista erityisesti salmiakkilakritsitäytteen osalta, joskin sitäkin hieman mukautin oman makuni mukaiseksi. Samoin kreemin ohjeen olen ensimmäisen kerran löytänyt Kinuskikissalta ja hyväksi havainnut.

Muut täytteet ovat enemmän omaa käsialaani, joskin samanlaisia löytyy yhdeltä jos toiselta. Appelsiinitäyte esimerkiksi on erään suosikkijuustokakkuni täyte, jossa on vain hieman vähemmän juustoa. Samaa ohjetta olen käyttänyt mm. äitienpäiväkakussa limeversiona.

Ohje sisältää liivatetta, eli ei ole kasvisruokavalioon sopiva.


Pohjat:

2 viiden munan sokerikakkupohjaa, joista toisessa osan jauhoista korvasin 2 rkl kaakaojauhetta.

Täytteet:

  • Appelsiinitäyte:

3 liivatelehteä
1 prk Flora Vanillaa vaahdotettuna
1 pkt (200g) appelsiinituorejuustoa (Pirkka)
1 levy (130g) valkoista suklaata (Panda)
1 appelsiinin kuori ja mehu

  • Salmiakkilakritsitäyte

3 liivatelehteä
2 dl Flora Vispiä
200g maustamatonta tuorejuustoa
3 kick-patukkaa
1 rkl Flora Vispiä

  • Vadelmatäyte

3 liivatelehteä
2 dl Flora Vispiä
1-2 pss (á 200g) sulatettuja pakastevadelmia
tilkka punaista mehua

Päällä:

Voikreemi:

250 g margariinia
2 tl vaniliinisokeria
1-1½  pkt tomusokeria
1 rkl Flora Vispiä

3 pötköä valkoista marsipaania (á 250 g)
1 pötkö vaaleanpunaita marsipaania värjättynä "violetiksi" :D
tomusokeria+tuorekelmua kaulimiseen

1 Iso Pepe lakupötkö
2 keltaista hedelmäkarkkia (esim. Pikku Myy)

Valmistus:

  • Suklaa-appelsiinikakku
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Halkaise suklaakakkupohja kahteen osaan ja laita pohjapala irtopohjaiseen vuokaan. Raasta appelsiinin kuoren oranssi osa ja purista mehu (vajaa 1 dl). Sulata miksorra valkosuklaa puolella teholla 30 sekunnin jaksoissa välillä aina sekoittaen.

Vaahdota Flora Vanilla ja vatkaa vaahdon sekaan tuorejuusto. Lisää joukkoon myös valkosuklaa ja appelsiinikuoriraaste. Kuumenna appelsiinimehu kattilassa ja liota joukkoon puristetut liivatteet. Kaada liivate-mehu täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla vatkaten.

Kaada täyte kakunpuolikkaan päälle vuokaan ja laita toinen puoli päälle. Peitä kakku kelmulla ja nosta se jääkaappiin hyytymään (kolme tuntia riitti, vaikka parempi tulos olisi tullut tietenkin pidemmällä ajalla).

  • Vadelma-salmiakkilakritsikkakku
Laita molempien täytteiden liivatteet likoamaan. Halkaise vaalea kakkupohja kolmeksi kerrokseksi ja laita päällikappale vuokaan. (Itselläni ei ole irtopohjavuokia kuin yksi mutta kelmutin silikonivuokani ja kumosin hyytyneen kakun lautaselleen. Hyvin toimi.)

Tee ensin salmiakkitäyte. Vaahdota Flora Vispi ja lisää vaahtoon tuorejuusto hyvin sekoittaen. Laita kattilaan kermatilkka ja paloittele mukaan kickpatukat. Sulata toffeet hiljalleen kokoajan sekoitellen. Anna seoksen hieman jäähtyä ja sekoita se sitten tuorejuustoseokseen. Kuumenna kattilassa tilkka vettä ja liuota siihen kolme liivatetta. Sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon ja kaada täyte pohjan päälle.

Laita kakkukerros väliin ja vaahdota flora vispi. Sekoita joukkoon PALJON vadelmia. Liuota liivatteet kuumaan mehuun ja sekoita nopeasti täytteen joukkoon. Tätä en tehnyt sähkövatkaimella sillä halusin että vadelmat säilyvät suhteellisen ehjinä ja ihanina. Laita viimeinen kakkupohja päälle ja nosta kylmään.

  • Koristelu
Peitä kakut huolellisesti voikreemillä. Kauli 1½ pötköä(per kakku) marsipaania levyksi. Itse käytin alla tuorekelmusta tehtyä alustaa sillä en omista vielä silikonialustaa. Toimii kelmukin hyvin, joskin se vähän liikkuu ja vaatii hieman tomusokeria. Samoin puisen kaulimeni tomusokeroin.

Peitä kakut marsipaanilla ja kaulitse sitten violetti marsipaani nauhaksi. Nauhaa kannattaa hieman nostaa tai leventää lipan kohdalla. Laitoin nauhan alle kreemiä ja hyvin pysyi paikallaan.

Lippaa varten halkaisin ison lakupotkön, kaulin sen litteämmäksi ja muotoilin hieman veitsellä. Lyraksi liimasin kreemillä vielä hedelmäkarkit. Kakkujen syrjään tökkäsin vielä muutaman pienen ruusun.