Kasvispizza ruispohjalla

1733854.jpg

Olen jo pitkään suunnitellut pizzan tekemistä ja vihdoin minulla oli aikaa ja energiaa toteutaa suunnitelmani. Käytin pohjaan äidiltä saamaani ohjetta, jolla pohjasta tulee ihanan ohut ja reunoilta rapea. Sen verran ohjetta oli tietenkin sorkittava, että korvasin osan vehnäjauhoista ruisjauhoilla. Ja mikä parasta, taikina toimi oikein loistavasti; kohoamista ja pullamaisuutta ei ollu lainkaan, jei :).

Taikinan juju on se, että se tehdään kylmään veteen. En tarkkaan tiedä miksi se toimii mutta pääasia kuitenkin on että se toimii. Jos teet useamman pizzan, kannattaa taikinat tehdä joka kerta erikseen, juuri ennen paistoa, sillä pitkään odotellut taikina lämpenee ja paisuu pullaki uunissa.

Tästä taikinasta saa kaksi pienenpää tai yhden ISON pizzan. Täytteet on tässä vain yhdelle pizzalle.

Pohja:

2 dl kylmää vettä
1/4 palaa hiivaa
½ tl suolaa
½ dl öljyä
2 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja

Tomaattikastike:

½ prk tomaattimurskaa
1 rkl ketsuppia
½ tl sokeria
1-2 kynttä valkosipulia
suolaa
mustapippuria
oreganoa
basilikaa

Täytteet voi valita oman maun mukaan. Itse käytin näitä:

2 tomaattia
2 pientä sipulia
5-6 herkkusientä
1 prk ananaspaloja
250 g juustoraastetta


Valmistus:

Aloita valmistus täytteiden valmistelulla ja laita samalla uuni lämpenemään 250 asteeseen. Pilko ja tarvittaessa kypsennä haluamasi täytteet.

Liuota kylmään veteen hiiva. Lisää loput aineet ja vaivaa taikina palloksi. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Jätä taikina peitettynä odottamaan.

Lisää tomaattimurskaan mausteet ja valkosipulit puserrettuna. Jos haluat seoksesta sileää, käytä sauvasekoitinta.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta se leivinpaperoidulle pellille. Leikkaa tarvittaessa yli menevät reunat pois. Levitä pohjalle tomaattikastike, täytteet ja lopuksi juustoraaste. Paista n. 10 minuttiia 250 asteisen uunin yläosassa.

1733864.jpg
Näin ohut :)