Kaapintyhjennys-sämpylät

1862322.jpg

Sain muuttolaatikoiden pakkauksen keskellä innostuksen leipoa ja, koska kaikki omat leivontatavarani(kuten esim. muffinssivuoat jne.) ovat pakattuna, päädyin leipomaan jotain yksinkertaista. Kaapista löytyikin yhtä sun toista; kaura- ja ruishiutalepakettien jämät, ruisjauhojen loput, ohrajauhoja, pellavan- ja seesamin siemeniä jne.

Tässä ohje suunnilleen:

n. 6 dl kädenlämpöistä vettä
pala (50g) hiivaa
1 tl herbamarea
½ tl sokeria
2½ dl kaurahiutaleita
1½ dl ruishiutaleita
1 dl ruisjauhoja
1-2 dl vehnäjauhoa

4rkl öljyä
1 dl ohrajauhoja
veihnäjauhoja kunnes taikina on sopivaa (olisiko 3-5 dl :P)

Päälle:

unikonsiemeniä (kiitos SLY!)
pellavansiemeneiä
seesaminsiemeniä

Liuota hiiva veteen ja lisää mausteet, hiutaleet ja ensinmainitut jauhot. Sekoita aineet keskenään käsin, jotta tunnet milloin taikinan juuri on sopivaa velliä. Anna tämän ns. juuren muhia liinan alla lämpimässä noin 30 minuuttia kunnes se alkaa kuplia.

Alusta taikinaan ohrajauhot, öljy ja lisää vehnäjauhoja kunnes taikinasta saa lusikalla nokareita (älä siis alusta niin pitkälle että taikina on yhtenäinen pallo ja irtoaa reunoista, vaan taikina saa olla varsin löysää).

Nosta taikinasta kahdella lusikalla nokareita yksitellen lautaselle, jossa on jauhoja(itsellä ohra-vehnäsekoitusta) ja pyörittele nokare jauhoissa jotta se ei tartu käsiin. Taputtele ja pyörittele nokareesta nätti sämpylä. Anna vielä kohota hetki liinan alla ennen paistamista. pistele sämpylät haarukalla, voitele vedellä, koristele ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia, riippuen sämpylöiden koosta :)

Voita päälle ja syömään :)